S

piritata

Beethoven en zijn tijdgenoten
In 2020 vieren we Ludwig van Beethovens 250ste geboortejaar en daarom staat dit jaar in het teken van deze geweldige componist. Blazersensemble Spiritata speelt in 2020 een programma rond Beethoven en enkele grote tijdgenoten. Van de meester zelf spelen we een prachtige bewerking van de mooiste delen uit de opera Fidelio en verder het beroemde Rondino wat hij origineel voor blazersensemble geschreven heeft. Voor de pauze zetten we daartegenover de magnifieke bewerking van Mozarts opera Don Giovanni door Triebensee en van Rossini de ouverture van de Barbier van Sevilla.

Wolfgang
Blazersensemble Spiritata speelt een van de mooiste werken van Wolfgang Amadeus Mozart, de Gran Partita. Muzikale delen uit het stuk wisselen af met een verhaal over het wonderkind Wolfgang verteld door Arjen Uittenbogaard.
Twee jaar geleden werkte blazersensemble Spiritata ook al samen met Arjen Uittenbogaard in de zeer succesvolle productie de Schepping met de muziek van Joseph Haydn. Nu vertelt Arjen een verhaal over Mozarts reis naar onafhankelijkheid, het loskomen van zijn vader en van zijn eerste werkgever, de prins van Salzburg. Ook blikt hij terug op zijn jonge jaren als wonderkind en zijn worsteling om van dit imago af  te raken. En tenslotte het geluk wat hij vindt in Wenen in de liefde en als gevierd componist.
Samen met de muziek van Mozarts Gran Partita levert dit een heel spannende voorstelling op. De Gran Partita wordt wel beschouwd als een van Mozarts meesterwerken en wellicht het mooiste stuk wat origineel voor blazersensemble geschreven is. Afgelopen seizoen speelde Spiritata deze productie al enkele keren, onder andere in de serie van de Houtwerf.

Russisch sprookje
In dit programma staan twee Russische topwerken geprogrammeerd,  Schilderijententoonstelling van Moessorgski en Romeo en Julia van Prokofiev. De schilderijen komen nog meer tot leven door het verhaal wat erbij verteld wordt. En de prachtige muziek van Romeo en Julia’s liefde wordt nog spannender in de versie met verteller.
Voor de pauze spelen we Schilderijen van een tentoonstelling van Modest Moessorgski. De componist schreef het werk nadat hij in 1874 een tentoonstelling had bezocht met schilderijen van zijn vriend Viktor Hartmann, die een jaar eerder was overleden. Moessorgski schreef het stuk voor piano, componist Maurice Ravel heeft er in 1922 een versie voor symfonieorkest van gemaakt en Andreas Tarkmann maakte een magnifieke bewerking voor blazersensemble.
Na de pauze wordt het hartverscheurende verhaal van Romeo en Julia in de versie van Prokofiev en de bewerking van Tarkmann vertolkt. Sergej Prokofiev liet zich voor Romeo en Julia inspireren door Shakespeares toneelstuk over de onmogelijke liefde tussen Romeo en Julia, twee jongelingen uit de vijandige families Montague en Capulet. Verrassend genoegd eindigt Prokofievs versie met een happy einde.
De teksten zijn gemaakt door Marc van Acht en Mylène van Irsel.

De Schepping
Het ongelooflijke verhaal van de schepping in slechts 7 dagen werd door Joseph Haydn in wellicht zijn mooiste werk getoonzet in de magistrale Schöpfung. Blazersensemble Spiritata speelt hiervan de bewerking voor blaasoktet door Josef Druzetschky. De muziek gaat nog meer leven door het verhaal zelf wat verteld wordt door meesterverteller Arjen Uittenboogaard. De vertelling is gebaseerd op de originele teksten uit ‘Die Schöpfung’, maar op een fantasievolle manier in een meeslepend verhaal omgezet wat zowel voor volwassenen als kinderen boeiend is.

Contrasten
Misschien wel een van de mooiste kamermuziek werken van Beethoven tegenover een verbluffend en verrassend werk van Ligeti. En daartussen in een lieflijk en bloemrijk werk van Charles Gounod, de Petite Symphonie met een prachtige fluitsolo. Beethovens oktet behoort tot de hoogtepunten van het repertoire voor blazersensemble. Gyorgy Ligeti schreef zijn 6 bagatellen origineel voor blaaskwintet, maar wij spelen het in de versie voor dubbelkwintet. Het is niet alleen heel spannende maar ook verrassend mooie muziek.