S

piritata

Twee meesterwerken voor blazersensemble: Mozart en Gounod
In seizoen 2021/2022 speelt Spiritata met zijn nieuwe dirigent Hans van Leeuwen twee fantastische werken origineel voor blazersensemble: blazerserenade in c klein van Wolfgang Amadeus Mozart en Petite Symphonie van Charles Gounod.
Mozart componeerde de Serenade c klein KV 388 in 1782. Het werd ook wel Nachtmusik genoemd. Het werk behoort tot de dramatische en mooiste composities van Mozart.
De Petite Symphonie van Charles Gounod is is een sprankelend werk voor blazersnonet. Het verkent de grenzen en mogelijkheden van dit ensemble en heeft in het tweede deel een soort opera aria voor fluit, die Gounod speciaal componeerde voor zijn vriend Paul Taffanel (componist en fluitist).

Nog meer top composities voor blazersensemble 2e helft seizoen 2021/2022
In seizoen 2021/2022 speelt Spiritata ook de beroemde blazersserenade van Antonin Dvorak en een bewerking van de opera Don Giovanni van Mozart door tijdgenoot Triebensee. Het laatste werk word afgewisseld met  hoogtepunten uit opera’s van Mozart voor sopraan.
Meer informatie over dit programma volgt binnenkort…

Programma’s met meesterverteller Arjen Uittenboggaard:

Wolfgang
Blazersensemble Spiritata speelt een van de mooiste werken van Wolfgang Amadeus Mozart, de Gran Partita. Muzikale delen uit het stuk wisselen af met een verhaal over het wonderkind Wolfgang verteld door Arjen Uittenbogaard.
Twee jaar geleden werkte blazersensemble Spiritata ook al samen met Arjen Uittenbogaard in de zeer succesvolle productie de Schepping met de muziek van Joseph Haydn. Nu vertelt Arjen een verhaal over Mozarts reis naar onafhankelijkheid, het loskomen van zijn vader en van zijn eerste werkgever, de prins van Salzburg. Ook blikt hij terug op zijn jonge jaren als wonderkind en zijn worsteling om van dit imago af  te raken. En tenslotte het geluk wat hij vindt in Wenen in de liefde en als gevierd componist.
Samen met de muziek van Mozarts Gran Partita levert dit een heel spannende voorstelling op. De Gran Partita wordt wel beschouwd als een van Mozarts meesterwerken en wellicht het mooiste stuk wat origineel voor blazersensemble geschreven is. Afgelopen seizoen speelde Spiritata deze productie al enkele keren, onder andere in de serie van de Houtwerf.

 

De Schepping
Het ongelooflijke verhaal van de schepping in slechts 7 dagen werd door Joseph Haydn in wellicht zijn mooiste werk getoonzet in de magistrale Schöpfung. Blazersensemble Spiritata speelt hiervan de bewerking voor blaasoktet door Josef Druzetschky. De muziek gaat nog meer leven door het verhaal zelf wat verteld wordt door meesterverteller Arjen Uittenboogaard. De vertelling is gebaseerd op de originele teksten uit ‘Die Schöpfung’, maar op een fantasievolle manier in een meeslepend verhaal omgezet wat zowel voor volwassenen als kinderen boeiend is.