S

piritata

Marco Bons won afgelopen zomer de tweede prijs op het Atlantic Coast Festival in Portugal. In 2009 won hij de eerste prijs op het Blue Danube Opera dirigenten Concours te Burgas (Bulgarije). Sinds 2010 dirigeert hij operaproducties aan de operahuizen van o.a. Boekarest, Belgrado, Bratislava en Banska Bystrica(Slowakije).
Zijn affiniteit met opera komt in Nederland o.a. tot uiting bij het operagezelschap “Bel Canto” te Velsen en de “Rotterdamse Opera”. Van beide gezelschappen is Marco Bons artistiek leider. In dezelfde functie dirigeert hij Kamerorkest “Utrechtse Muziekacademie”(UMA) en in Den Haag is hij als dirigent verbonden aan symfonie-orkest “Carpe Diem”. In Nijmegen heeft hij de leiding over blazersensemble “Spiritata”.
De diversiteit aan ensembles veroorzaakt de opbouw van een breed repertoire, variërend van vroege barokmuziek tot en met hedendaagse werken.
Momenteel vervult Marco een belangrijke rol als assistent-dirigent bij de Nieuwe Philharmonie Utrecht.
Eerder was hij in die functie actief betrokken bij orkestprojecten van het Utrechts Conservatorium en dirigeerde aan dit instituut diverse concerten.

Naar aanleiding van internationale dirigeerconcoursen en masterclasses in Duitsland was hij onder andere actief bij het Westfälisches Sinfonie Orchester, de Jenaer Philharmonie, het Philharmonisches Orchester Cottbus en de Südwestdeutsche Philharmonie, in Tsjechië het Philharmonisch Orkest van Hradec Kralove, in Hongarije het Savaria Symphony Orchestra en in Roemenië de opera van Cluj-Napoca.

Marco Bons studeerde aan het Conservatorium van Utrecht bij Kenneth Montgomery en David Porcelein. Gedurende de laatste jaren van deze opleiding volgde hij ook directielessen bij Jurjen Hempel. Hij voltooide deze studie in 1994 met een integrale uitvoering van de opera Los Heraldos van de Nederlandse componiste Ilse van de Kastelen.
Marco Bons nam actief deel aan vele dirigenten-meesterklassen, onder andere bij Hiroyuki Iwaki, Sergiu Celibidache, Antoni Ros Marbà, Zoltan Pesko, Peter Eötvös, Rolf Reuter, Janos Fürst, Uros Lajovic en Edo de Waart.